Науково-практичний медичний журнал «Medicine Review» - переклади та огляди закордонної медичної періодики. 

Благодійний проєкт ТОВ "АстраЗенека Україна": "Скринінг хронічної хвороби нирок для пацієнтів із групи високого ризику"

Хронічна хвороба нирок – проблема світового масштабу

Хронічна хвороба нирок (ХХН) є важливою глобальною проблемою. У світовому масштабі загальна кількість людей з ХХН 1-5 стадії складає близько 844 мільйонів пацієнтів.1 Фактично, кожна 7-ма людина має ХХН.2

Хронічна хвороба нирок призводить до збільшення глобальних показників захворюваності та смертності від серцево-судинних захворювань (ССЗ), а також збільшує рівень смертності від усіх причин.3 У 2016 році ця хвороба була на 16-му місці в списку причин смерті у світовому масштабі, а в 2040 році очікується, що ХХН стане 5-ю провідною причиною смерті.4

Попри зростання захворюваності на ХХН у всьому світі, близько 60% усіх випадків є недіагностованими, а серед пацієнтів з ХХН 3-ї стадії залишаються недіагностованими близько 90% випадків.5,6

Причини ХХН різні, проте, особливої уваги потребують цукровий діабет та артеріальна гіпертензія – вони є причинами понад половини всіх випадків: 42% причин займає цукровий діабет (ЦД); 18% артеріальна гіпертензія (АГ); 18% - гломерулонефрит; 22% - інша патологія.7

 

Ранній скринінг ХХН – запорука успіху у лікуванні

Якщо ХХН виявлено на ранніх стадіях, пов’язані з нею ускладнення та прогресування ниркової недостатності можна відстрочити або навіть запобігти розвитку захворювання за допомогою відповідних втручань.8

Саме тому провідними настановами рекомендовано проводити регулярний скринінг груп пацієнтів високого ризику, а саме: пацієнтів з ЦД, АГ, ССЗ та ХХН у сімейному анамнезі для виявлення ранніх ознак ураження нирок, що дозволить запровадити доступні заходи на ранніх стадіях, щоб запобігти прогресуванню ХХН та попередити ускладнення.9

Згідно з міжнародними рекомендаціями, з метою виявлення ХХН, стратифікації серцево-судинного ризику і визначення частоти контролю стану пацієнта використовують показники розрахункової швидкості клубочкової фільтрації (рШКФ) та співвідношення альбумін/креатинін (САК) у сечі: тестування сечі з реагентом для виявлення підвищеної альбумінурії.10 Так, наприклад, Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує щонайменше раз на рік оцінювати альбумін у сечі (наприклад, точкове співвідношення альбуміну до креатиніну в сечі) та швидкість клубочкової фільтрації у всіх пацієнтів із ЦД 2 типу незалежно від лікування.11

 

Благодійний проєкт

Незважаючи на виклики сьогодення та важкі часи, які проходить Україна та українські пацієнти у зв’язку із вторгненням росії в Україну, компанія ТОВ «АстраЗенека Україна» докладає зусиль, аби сприяти ранньому виявленню ХХН та попередженню ускладнень. Відтак, компанія пропонує лікувальнопрофілактичним закладам взяти участь у пілотному благодійному проєкті «Скринінг хронічної хвороби нирок для пацієнтів із групи високого ризику». Цей пілотний проєкт триватиме впродовж 3 (трьох) місяців.

 

Очікувані результати:

У межах благодійного проєкту «Скринінг хронічної хвороби нирок для пацієнтів із групи високого ризику» лікувально-профілактичним закладам, які виявлять бажання взяти участь у проєкті, за зверненням до ТОВ «АстраЗенека Україна», буде надано необхідні засоби та устаткування. Лікувальнопрофілактичні заклади отримають тест-смужки URiSCAN 2 ACR strip, контейнери для збору сечі з розрахунку на 3 (три) місяці та аналізатор сечі URiSCAN Optima, який є портативним приладом для невеликих лабораторій або кабінетів долікарського прийому пацієнтів та дозволяє одразу отримати результат рівня САК у сечі. Лікар та пацієнт зможуть швидко отримати результат аналізу та визначити наступні кроки, необхідні для контролю стану та управління ризиками.

Лікувально-профілактичні заклади, в свою чергу, забезпечать проведення аналізу на САК у пацієнтів з ЦД, АГ, ССЗ та сімейною історією ниркової хвороби на безоплатній основі.

 

Умови участі:

Взяти участь у проєкті зможуть лікувально-профілактичні заклади де у відділенні, більше ніж 50 пацієнтів з високим ризиком ХХН на місяць. Такі умови продиктовані кількістю тест-смужок в упаковці та її терміном придатності (50 тест-смужок в 1 (одній) упаковці, яка придатна впродовж 1 (одного) місяця після відкриття). У випадку, якщо Ваш заклад вже оснащений аналізатором сечі URISCAN Optima, будь ласка, зазначте це у зверненні разом із необхідною кількістю тест-смужок. Враховуючи поточну ситуацію в країні, лікувально-профілактичні заклади, які знаходяться на тимчасово-окупованій території та у прифронтових регіонах нажаль наразі не зможуть взяти участь у цьому пілотному благодійному проєкті.

Про готовність взяти участь у проєкті просимо повідомити письмовим зверненням. Скановану копію звернення необхідно надіслати на адресу: Ukraina@astrazeneca.com. Кінцевий термін подачі сканованих копій звернень: 29 серпня 2022 року.

Оригінал звернення просимо надіслати на адресу: ТОВ «АСТРАЗЕНЕКА Україна», 01033, м. Київ, вул. Сім’ї Прахових, 54, БЦ «Європасаж», 5 поверх. Тел. +380 44 391 52 82 Факс +380 44 392 52 81.

У зверненні обов’язково має бути зазначена така інформація:

  1. Розрахунок необхідної кількості тест-смужок і необхідність отримання аналізатора сечі URISCAN Вашим закладом (у разі відсутності). Потреба відділення у тест-смужках та контейнерах для збору сечі повинна бути розрахована на 1 (один) місяць з урахуванням кількості пацієнтів високого ризику (а саме, пацієнтів з ЦД, АГ, ССЗ, сімейною історією ниркової хвороби), а також розрахунок потреби на 3 (три) місяці, враховуючи тривалість пілотного проєкту.
  2. Зобов’язання щодо проведення аналізу рівня САК у сечі на безоплатній основі.
  3. Зобов’язання із забезпечення часу та присутності спеціалістів охорони здоров’я, для проведення навчального тренінгу по роботі з аналізатором сечі URISCAN Optima.
  4. Контактні дані відповідального спеціаліста охорони здоров’я від лікувально-профілактичного закладу.
  5. Готовність лікувально-профілактичного закладу продовжувати розпочату ініціативу щодо раннього виявлення ХХН та самостійно використовувати аналізатор у подальшому для тестування пацієнтів закладу.

 

Про компанію «АстраЗенека»

«АстраЗенека» — міжнародна інноваційна біофармацевтична компанія, мета роботи якої розширення можливостей сучасної науки для створення препаратів, які змінюють життя пацієнтів на краще. АстраЗенека виробляє інноваційні препарати, що застосовуються мільйонами пацієнтів в світі. Пріоритет діяльності «АстраЗенека» — інтереси пацієнтів, які лежать в основі ініціатив компанії. «АстраЗенека» сфокусована на стратегічному плануванні і спрямовує свої зусилля на забезпечення максимальної користі для пацієнтів і партнерів по бізнесу. «АстраЗенека» є членом Групи Компаній «АстраЗенека», що створює, виробляє і виводить на ринок фармацевтичні препарати у таких основних терапевтичних областях, як онкологія, серцево-судинні захворювання, хвороби нирок, захворювання, пов'язані з порушенням обміну речовин, респіраторні, запальні та аутоімунні захворювання.

 

З повагою,
Директор
ТОВ «АСТРАЗЕНЕКА Україна»
Гайдуков Євгеній

 

Список літератури:

1. Jager KJ et al. Nephrol Dial Transplant. 2019;34:1803–1805.

2. Centers for Disease Control and Prevention. Chronic Kidney Disease in the United States, 2021. Centers for Disease Control and Prevention, US Department of Health and Human Services; 2021.

3. Wang H, Naghavi M, Allen C et al. Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet 2016; 388: 1459–1544.

4. Foreman KJ, Marquez N, Dolgert A et al. Forecasting life expectancy, years of life lost, and all-cause and cause-specific mortality for 250 causes of death: reference and alternative scenarios for 2016–40 for 195 countries and territories. Lancet 2018; 392: 2052–2090.

5. Tuttle KR et al. JAMA Netw Open. 2019;2:e1918169;

6. Ravera M, et al. Am J Kidney Dis 2011;57:71–77;

7. Xie Y et al. Kidney Int 2018;94:567–581;

8. Drawz PE, Rosenberg ME. Slowing progression of chronic kidney disease. Kidney Int Suppl (2011). 2013 Dec;3(4):372-376. doi: 10.1038/kisup.2013.80. PMID: 25019022; PMCID: PMC4089661.

9. Shlipak M, et al. Kidney Int 2021;99:34–47.

10. Clinical update: the important role of dual kidney function testing (ACR and eGFR) in primary care: identification of risk and management in type 2 diabetes S. Seidu, J. Barrat and K. Khunti Prim Care Diabetes, 14 (2020), pp. 370-375.

11. Chronic Kidney Disease and Risk Management: Standards of Medical Care in Diabetes–2022: Diabetes Care 2022;45(Suppl. 1):S175–S184. Diabetes Care 2022; dc22ad08a. https://doi.org/10.2337/dc22-ad08a.

Джерело:

Корисні посилання